Cavia’s

Ik had vroeger een cavia, want ik vond hamsters overrated. Hamsters zijn namelijk ondingen: als jij doodop bent van het de godganse dag soldaatje spelen op het schoolplein, vinden die krengen het nodig om uit diepe coma te komen om urenlang nutteloos door een rad te rennen. Weg slaap. Nee, ik wilde een cavia. En een konijn, want anders was de cavia zo allenig. Mijn cavia was fantastisch. Zat uren starend-knabbelend in een hoekje en piepte zo het hele repertoire van, zeg, Bach. Oke, hij piepte omdat hij werd aangerand door mijn konijn, maar dat is een ander verhaal.

Cavia’s zijn nuttig. En vooral in Peru. Daar houden ze festivals speciaal voor dit knaagdier. Dan kleden ze die beestjes aan, en gaan ze ermee rondhupsen. Tenslotte worden ze kaalgeschoren, geroosterd en geserveerd met stukjes kaas aan saté-prikkertjes in hun rug, maar ook dat is een ander verhaal. In Peru gebruiken ze de cavia ook om te kijken hoe het met ongeboren kindjes gaat. Ik zag ooit op televisie hoe een nuchter Nederlands meisje op bezoek ging bij de plaatselijke Peruaanse verloskundige. Ze mocht uit tig kooitjes een cavia kiezen. Vervolgens moest ze tien minutenlang met zo’n aandoenlijk bruinzwart beestje knuffelen. De verloskundige ging daarna enthousiast met die cavia rollen over de zwangere buik. Door de cavia open te snijden kon zij aan de ligging van de ingewanden zien hoe het met het kind ging. Leuk om te vermelden is dat ze voor die slachting nog wel eventjes tien keer heel diep moest ademen op het Cavia-kopje.

Over verkleden gesproken. Er is op internet een hele wereld van mensen die als hobby hebben hun cavia aan te kleden en daar foto’s van te maken. Voor hen is ‘hobby’ een klein woord, want ze nemen het bloedserieus. Je hebt cavia-outfits: kleding met een casual aard, zoals rokjes, jasjes en shirtjes. En je hebt cavia-costumes: voor als je ooit besluit je cavia mee te nemen naar carnaval of een themafeestje. Geen idee waarom je dat zou doen, maar ik heb ook nooit begrepen waarom mensen een gemuteerde rat, oké, iets genuanceerder, een chiuaua ronddragen.

Kortom. Cavia’s zijn underrated en dat wist ik al op heel vroege leeftijd. Hieronder een van mn favorieten. Ik moest kiezen uit tig foto’s, en uiteindelijk ging het tussen een cavia als FARC-commando (lees: cavia in legeroutfit met klein geweertje voor muur met vlaggen en zwart-geverfd hoofdje), cavia als honingbij (lees: het schattigste dat je ooit hebt gezien) en cavia die een eend aanrandt (lees: enorme cavia met een voorbind-dildo met daaroverheen een plastic eend geplakt). Hoe dan ook: de cavia met zijn onovertroffen wezenloze blik heeft een intense cuteness-factor in elk kostuum.

Advertisements
  1. Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: